انگشتر در ایران باستان

انگشتر در ایران باستان

انگشتر در ایران باستان ، در یافته های باستان شناسی انگشتر های متعددی در سراسر کشور ایران یافت شده است که امروزه برخی از آنها در موزه ایران باستان واقع در تهران و سایر موزه های باستانی در دیگر استان ها نگهداری می شوند و بسیاری نیز در کشور های دیگر و موزه های معروف از جمله لور پاریس نگهداری می شوند و بدون شک برخی نیز در موزه های شخصی غیر قانونی افراد نگهداری می شود که کمتر کسی از آنها باخبر است .

در ادامه به معرفی تعدادی از انگشتر های باستانی در ایران خواهیم پرداخت

کوچکترین انگشتر جهان متعلق به ایران باستان

کوچکترین انگشتر جهان متعلق به ۲ هزار و دویست سال پیش می باشد که از جنس مفرغ با هفت میلیمتر قطر و ۸۶۰ سوت وزن در موزه گنجینه تاریخی زنجان نگهداری می شود .

این انگشتر با شماره ۹۶۴۵ ثبت جهانی شده است و بی شک کوچکترین انگشتر در جهان می باشد. با توجه به تحقیقات صورت گرفته این انگشتر متعلق به یک کودک با مقام شاهزاده ای بوده است.

انگشتر در ایران باستان و تاریخ جهان مقاله ای در ماسیا برند ساخت انگشتر صدف

این اثر بعد از خریداری از یک کلکسیونر و پس از مراحل مطالعه و ثبت برای نگهداری و نمایش عموم در اختیار موزه گنجینه تاریخی زنجان قرار گرفته است

اولین حلقه ازدواج در جهان مربوط به ایران باستان

یکی از قدیمی ترین آداب و رسوم ازدواج از دیرباز، گرفتن انگشتر و یا حلقه ای برای ازدواج به نشان از تعهد بوده است. برخی شواهد نشان می دهد که مصری ها اولین کشوری بودند که ازدواج میان آنان با گرفتن حلقه ازدواج انجام می شد اما اخرین یافته های باستان شناسی نشان می دهد حلقه ازدواج که نشان از عشق و تعهد و نوعی عهد زناشویی است متعلق به ایران است و از ایران به سایر کشور ها رفته است.

بر اساس آخرین اسناد موجود ، اولین حلقه ازدواج در جهان متعلق به پادشاه عیلام و ملکه ناپریاسو همسر OnutasNaprisha می باشد که تندیس این زن توسط دومورگان باستان شناس فرانسوی درسال ۱۹۰۳ کشف گردیده است .

طبق گفته دکتر پی یر آمیه متخصص و عیلام شناس در موزه لور پاریس این مجسمه ، با لایه ای از مس و طلا روی قالب برنزی ساخته شده است . که مجموع ۱۳۰ سانتی متر ارتفاع ، ۷۰ سانتی متر عرض و ۱۷۵۰ کیلوگرم وزن دارد .

انگشتر در ایران باستان

این تندیس اوج هنر ریخته گری مفرع و حضور صنعت گران را در این تمدن باستانی نشان میدهد . از ویژگی های اصلی این تندیس می توان وجود انگشتر در دست چپ این بانو اشاره کرد که در مطالب بالا توضیح دادیم و در دامن او نیز نوشته های به خط عیلامی بوده است که به طور عامیه اگر بخواهیم توصیحی دهیم باید بگوییم که نوشته شده من همسر پادشاه عیلام هستم و هر کس تندیس مرا تصرف کند و یا قصد انجام چنین کاری را داشته باشد و اسم من را پاک کند امید است مورد غضب خداوند قرار گیرد.

انگشتر منسوب کوروش کبیر در روسیه ، در ایران باستان

همان طور که میدانید آثار تاریخی متعلق به ایران در سراسر کشورهای مختلف جهان می باشد و برخی به علت گسترش امپراطوری های ایرانی بوده است که گذشته بسیاری از کشور ها را پوشش میداده است و بعدا کم کم از کشور جدا گردیده اند.

یکی از یافته های باستان شناسی در گورستانی در منطقه سیبری روسیه باعث شد حلقه ای از جنس طلا با نقش یک مرد پارسی مربوط به قرن ۵ قبل از میلاد کشف گردد که اکنون نیز در موزه روسیه نگهداری می شود این انگشتر منسوب به کوروش کبیر می باشد.

لازم به توضیح است نگارنده متاستفانه اطلاعات دقیق بیش تری نتوانسته پیدا کند و در جستجو های من سایت های علمی و مرجعه مطلبی از آن ذکر نکرده اند.

انگشتر طلا اشکانی در ایران باستان

یکی دیگر از یافته های باستانی مربوط به انگشتر اشکانی از جنس طلا می باشد که همراه نگینی از جنس سنگ عقیق یک ترکیب جذاب ایجاد کرده است. از ویژگی های این انگشتر حکاکی یک طاووس روی نگین عقیق آن میتوان نام برد . قدمت انگشتر حدودا به ۱۹۰۰ سال پیش بازمیگردد.

این انگشتر کاملا ساده است و رکاب آن بدون هیچ نقش و نگاری است و اکنون در موزه موزه کیلولند در ایالات متحده آمریکا نگهداری می شود.

انگشتر پادشاه اشکانی در ایران باستان

یکی دیگر از یافته های باستان شناسی منجر به کشف انگشتری شد با طرح پادشاه اشکانی ، باستان شناسان تصویر روی انگشتر را متعلق به خسرواشکانی ( ۲۴ پادشاه از سلسله اشکانی ) که در سال ۱۰۷ بر تخت نشته بود میدانند و اعتقاد دارند که میتواند یک مهر پادشاهی باشد.

انگشتر در ایران باستان و پادشاه اشکانی - مقاله زیورآلات ماسیا

جنس این انگشتر از نقره می باشد و اکنون در موزه لندن از آن نگهداری می شود

مهر انگشتر در دوران صفویه

یکی از رایج ترین دوره های ساخت انگشتر مهر ، مربوط به دوران صفویه می باشد که به مدت ۲۳۵ سال بر ایرانیان فرمانروایی کرده اند این گونه مهر ها کاربرد بسیاری در دیوان و تشکیلات ادارای آن زمان داشته است .

با این شرایط طبق اطلاعات بدست آمده ، این مهر از دوران شاه عباس اول ابداع شده و در دوران شاه عباس دوم نیز نمونه های دیگر آن ساخته شده است و در نهایت بکار گرفته می شده است .


مهر انگشتر پادشاهان بزرگ صفوی، در متون تاریخی اغلب با عنوان «مهر کوچک » یا «مهر کوچک انگشتر » شناخته شده است.

هویت دیوانی این مهر در دوران شاه عباس اول بسیار برجسته شده است و بیشتر مخصوص مهر کردن اعداد و دستوراتی بود که بصورت شفاهی از سوی پادشاه صادر می گردید .

ساخت مهر انگشتر

مهر انگشتر یا مهر انگشتری نوعی از مهرهای شخصی است و معمولاً به صورت انگشتر ساخته می شود .

فنون ساخت این مهرها هم همانند سایر انگشتر ها می باشد و مراحل آن اعم از رکاب سازی و تراش نگین و حکاکی چندان تفاوتی ندارد ، اما لازم است عبارت روی آنها مطابق با کارکرد مهرها از چپ به راست تحریر و حکاکی شود تا هنگام مهر کردن عبارات به درستی بر کاغذ و یا هر چیز دیگری بجا ماند .


به باورهای عقیدتی و مذهبی استفاده از انگشتر مانند خوش شانسی ، برکت، محافظت و سعادت مربوط می شود .

از اینکه وب سایت ماسیا برند تولید کننده زیورآلات و جواهرات صدفی را انتخاب نمودید از شما بسیار متشکریم امیدواریم که مقاله مورد پسند شما بوده باشد . در ادامه توجه ما را به انگشتر صدف تولید شده توسط ماسیا جلب مینمائیم که در صورت تمایل میتوانید از همین قسمت ثبت سفارش نمائید یا از طریق فروشگاه سایر مدل ها را نیز مشاهده بفرمائید .

به پیج اینیستاگرام ماسیا بپیوندید ..

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فروشگاه رکاب فارسی را در گوگل جستجو کنید. در این فروشگاه انواع پایه انگشتر ها را میتوانید سفارش دهید
    ارسال
    با وارد کردن ایمیل خود از آخرین اخبار ماسیا اطلاع پیدا خواهید کرد