سیب زمینی
سیب زمینی
سیب زمینی ، سيب زمينی يكی از محصولات مهم زراعتی بوده و از نظر ميزان نشاسته ، پروتئين ، كربوهيدرات و سایر اسيد های آمینه لازم و ضروری همچنین ويتامين ها و مواد معدنی در تغذيه انسان اهميت خاصی دارد یا بهتر است بگوییم پیدا کرده است . این گیاه با پتانسيل توليد ۱۸/۶ میلیون هکتار سطح کشت جايگاه بسيار مهم و ویژه ای را در كشاورزی جهان بهخود اختصاص داده است.
تغييرات اقليمی برگرفته از دست اندازی انسان های به محیط طبیعی در سال های اخیر و گذشته در ايران منجر به تغيير پراكنش بارش یا بارندگی ، تغيير دبی رودخانه ها و آبدهی چاهها شده است، لذا امروزه شناسايی خصوصيات زراعی و نياز آبی ، به جهت استفاده مفيد تر از آب موجود برای بهبود عملكرد و كيفيت سيب زمينی ضروری می باشد .
تنش آبی در سیب زمینی
گياه سيب زمينی از جمله گیاهانی است که بسيار نسبت به کم و زیاد شدن آب حساس می باشد . جبران كمبود آب اين گونه هم نسبت به ساير گونه ها از جمله پنبه كمتر می باشد لذا اين موضوع می تواند يكی از دلايل حساسيت سيب زمینی می باشد و همچنین عامل دیگر عمق محدود ریشه و یا کوتاه رویشه باعث کاهش تنش آبدهی و رشد و عملکرد آن می شود .
هر تنش آبی تا قبل از مرحله تشکیل غده ها از جمله مرحله رشد رویشی مثل سرح برگ ، تعداد ساقه های فرعی ، سیستم ریشه ، ارتفاع بوته باعث کاهش پوشش سبز گیاه خواهد شد .
حال وقتی که غده در دومین مرحله رشد سیب زمینی تشکیل شد اگر تنش آبی وجود داشته باشد تعداد غده در بوته را کاهش میدهد و اگر در زمان رشد غده تنش آبی داشته باشم عملکرد و کیفیت محصول را کاهش می دهد
این گیاه از جمله گیاهانی است که از آمریکا به ایران رسیده و نام ایرانی به خود گرفته است و امروزه این گیاه باعث زنده ماندن هزاران مردم از سراسر جهان شده است .
این گیاه حدی اهمیت یافته است که همان طور که در مطالب فوق اشاره کردیم هزاران هکتار توسط کشاورزان کشت می شود تا نیاز مصرف کننده تامین گردد و پایه خورشت امروزه ما شود .
برای نخستین بار ؟
این گیاه بومی کشور آمریکای جنوبی که دامنه کوه های آند میهن اصلی آنها می بوده است. که هنوز هم در کشور شیلی و آرژانتین بصورت وحشی قابل مشاهده است . نخستین بار پیزارو اسپانیایی که در سال ۱۵۲۶ درکشور پرو به دنیا آمد در میان کشت های بومی سرزمین آند به آنها برخورد .

در ابتدا این گیاه در باغ ها کشت می شد و رفته رفته از باغ ها به مزارع کشاورزی آمد .
این گیاه در اوایل برای خوراک خوک بکار میرفته است و بعد ها مصرف انسانی پیدا کرد .
در ایران آغاز قرن ۱۸ میلادی این گیاه شناخته شد و برای اولین بار در روستای پشند یا فشند در استان البرز و در شمال هشتگرد کشت شد .
این گیاه
سیب زمینی گیاهی دولپه ، علفی ، یکساله و دارای غده می باشد . جالب است اگر بدانید سیب زمینی گل میدهد و این گل شامل ۵ گلبرگ به هم چسبیده و ۵ کاسبرگ به هم چسبیده می باشد .
جهت مشاهده تصاویر گل گیاه سیب زمینی کلیک کنید
لازم است بدانید خانواده این گیاه به طور کل دارای ترکیبات سمی نیز هست که بنام گلیکوآلکالوئید شناخته می شود و مهمترین آنها عبارتند از : سولانین و چاکونین
سولانین را با چشم نیز میتوان تشخیص داد و یقینا بار ها رنگ سبز آنرا در لایه های پوستی سیب زمینی و یا حتی چیپس ها مشاهده کردید که حتما می بایست آنها را دور بیاندازید .
این سم تحت تاثیر عوامل متعددی ایجاد خواهد از جمله کود ، آفت ، آبیاری ، دما و رطوبت و غیره اما در اثر به خاطر دور کردن شکارچیان طبیعی این سم در سیب زمینی تشکیل خواهد شد و در واقع گیاه را از شکارچیان خود محافظت می کند .
این سم بیش ترین روی گل ها ، جوانه ها و کمتر در غده گوشتی تمرکز شده است و همچنین در پخت اگر دما تا ۱۷۰ درجه سانتی گراد بالا رود میزان این سم را مجددا کاهش خواهد داد .
مسمومیت با گلیکوکالوئید ممکن است باعث سردرد ، اسهال ، گرفتگی عضلات و در موارد خیلی شدید باعث کما و مرگ شود. با این حال ، مسمومیت از انواع سیب زمینی کشت شده بسیار نادر است و به ندرت در جهان اتفاق می افتد .
به یاد داشته باشید برای نگهداری ، آنها را در جایی تاریک و خنک گذاشته تا ماندگاری آنها افزایش یابد .
فواید :
دارای بودن ذخایر ویتامین c در سیب زمینی باعث جلوگیری از بیماری اسکوربوت می شود . این بیماری باعث لکه هایی روی پوست ، اسفنجی شدن لثه ها همچنین خونریزی غشاهای مخاطی می شود .
یک وعده خوشمزه :
در ادامه به دستور پخت سوپ زمینی با ژامبون می پردازیم که یک وعده کامل و خوشمزه است .
مواد لازم برای تهیه سوپ سیب زمینی هشت نفره ، کرفس تکه شده ۱/۳ پیاله ، پیازخورد شده ۱/۳ پیاله ، ژامبون خورد شده ۳/۴ پیاله ، آب ۳ و یک چهارم لیوان ، سیب زمینی خورده شده ۳ و یک و دوم فنجان ( بدون پوست ) ، عصاره مرغ ۲ قاشق غذاخوری ،نمک یک دوم قاشق چای خوری ،فلفل سیاه یک قاشق چای خوری ، کره ۵ قاشق غذاخوری ،آرد ۵ قاشق غذاخوری و در نهایت با ۲ فنجان شیر
برای پخت ابتدا آب را همراه با کرفش ، پیاز ، ژامبون و سیب زمینی بجوشانید تا زمانی که حدودا سیب زمینی پخته شود که حداکثر ۱۵ دقیقه طول خواهد کشید ، سپس نمک و فلفل را اضافه کنید .
یک تابه جدا آماده گنید و کره را ذوب کنید و با آرد به هم بزنید و اجازه دهید آرد حرارت را به خود گیرد و حین هم زدن شما رنگ آن تیره شود . ( حدود یک دقیقه زمان لازم است تا رنگ آرد تیره گردد )
سپس آرام آرام شیر را اضافه کنید ، یک جا اضافه کردن شیر باعث توده ای شدن مواد خواهد شد !
حدود ۴ تا ۵ دقیقه به هم بزنید تا مواد تیره شود ، در نهایت مخلوط شیر را به قابلمه اضافه کنید تا بپزد
از اینکه وب سایت ماسیا برند تولید کننده زیورآلات و جواهرات صدفی را انتخاب نمودید از شما سپاسگزاریم