طلا فلز قیمتی
طلا فلز قیمتی
طلا فلز قیمتی ، این فلز به علت زیبایی و مقاومت زیاد اغلب به صورت زیورآلات و کارهای هنری مورد استفاده قرار می گیرد در بسیاری از کشورها از طلا و آلیاژهای آن در جواهرات و ضرب سکه ، تجهیزات ارتباطی موتورهای جت و رایانه ها و بسیاری محصولات دیگر استفاده می شود . طلا در زبان فارسی به زرد ، عربی ذهب ، در فرانسه or ، انگلیسی gold معروف است این عنصر فلزی کلاً به رنگ زرد دیده می شود . زیبا ترین عنصر و چکش خوار ترین و قابل انعطاف ترین فلز شناخته شده است.
عنصر طلا از گذشته های بسیار دور ، به دلیل کم یابی همچنین جلای زیبا مقاومت بالا در برابر اکسیداسیون و دیگر عوامل شیمیایی ، شکل پذیری خوب در طول تاریخ مورد توجه انسان بوده و لذا دارای اهمیت ویژه ای می باشد . طلا به عنوان مهمترین استاندارد پولی جهان مطرح بوده و می باشد. بیشترین مورد مصرف آن در ساخت سکه و شمش طلا به عنوان ذخایر پولی بین المللی است.
صنعت و طلا فلز قیمتی در ایران باستان
شواهد باستان شناسی حاکی از آن است که در ایران طلا از هزاره سوم قبل از میلاد مورد استفاده قرار گرفته است و آن اشیاء زینتی درست می کردند درجه حرارت ذوب فلز طلای خالص ۱۰۶۴٫۷۶ درجه سانتیگراد می باشد .
موارد استفاده طلا فلز قیمتی
طلای شمش خالص ۲۴ عیار می باشد که به خاطر نرمی زیاد نمی توان در ساخت زیورآلات و سایر مصنوعات زینتی از آن استفاده کرد به همین دلیل استاد کار باید آن را به صورت آلیاژ درآورد یعنی مقداری ناخالصی حدود ۷ درصد به آن اضافه کند که در واقع آلیاژ طلا را بگیرد . آلیاژ طلا ترکیبی از شمش خالص و فلزاتی مثل مس، نقره و یا سایر فلزات میباشد که بسته به نوع کار و سازنده فرق میکنه .
عیارچیست ؟به درجه خالص بودن طلا عیار گویند. همچنان که قبلاً ذکر شد شمش خالص طلا با عیار یا خلوص ۲۴ می باشد و به دلیل نرمی بیش از حد قابل استفاده برای ساخت زیورآلات و سایر مصنوعات نمیباشد بنابراین با میزان مشخصی با دیگر فلزات مخلوط و ذوب می شود و به آلیاژ طلا جهت ساخت زیورالات تبدیل می شود .
در کشورهای مختلف یک یا چند عیار برای ساخت زیورالات مرسوم است. در کشور ما معمولا از طلای ۱۸ عیار یا همان ۷۵۰ استفاده می شود. در کشورهای اروپایی از ۸ تا ۱۸ عیار، عربی از ۲۲ و ۲۱ عیار در جنوب اروپا از ۱۹ عیار ، در بریتانیا از ۹ تا ۱۲ عیار ، در روسیه از ۹ تا ۲۲ عیار و در ایالات متحده آمریکا از ۱۰ تا ۱۸ عیار استفاده می شود . طلای ۲۴ عیار بیشتر در قالب شمش مناسب برای طلا سازان و ترکیب آن با سایر فلزات که عیار آنرا تغییر بدهند و زیورآلات درست کنند و همچنین با وزن های متفاوت جهت ذخایر ملی دولت ها مورد استفاده قرار می گیرد .
شناسایی عیار ، طلا فلز قیمتی
برای تشخیص عیار دقیق از روش ری گیری استفاده می شود که میزان طلای به کار رفته در هر مصنوع را مشخص میکند ریگیری به زبان عامیانه مثل آزمایش خون در انسان ها می باشد یک تکه کوچک از طلا بریده میشود و برای ازمایشگاه ارسال میشود البته برای تعیین عیار تقریبی و تشخیص طلای اصل از بدل طلافروشان از تیزآب و سنگ محک استفاده می کنند . ولی برای تعیین عیار طلا از روش ری گیری استفاده می کنند . مراکز ری گیری حتماً باید مورد تایید اداره اتحادیه طلا فروشان هر استان و یا آن شهرستان باشد .
ساخت طلا و جواهر ، طلا فلز قیمتی
در بیشتر کارخانه ها و کارگاه های تولید مصنوعات طلا و جواهر از طلاهای رنگی استفاده می شود . ذات فلز طلا زرد و براق می باشد. سازندگان مصنوعات طلا هنگام ساختن زیورآلات اگر بخواهند رنگ طلا ثابت بماند هنگام ساخت که از شمش های خالص یا همان طلای ۲۴ عیار استفاده می کنند. برای عیار کردن طلا یعنی تبدیل شمش خالص به سایر معیارهای متداول از فلزات دیگری مانند نقره ، پالادیوم ، مس و غیره استفاده می کنند .

به عنوان مثال اگر شمش خالص را با فلز پالادیوم و پلاتین ترکیب کنند رنگ آن سفید می شود این فلزات ذوب شده به همان رنگ ثابت خواهند ماند ، اما بعضی از تولیدکنندگان ما به دلیل در در دسترس نبودن شمش طلای خالص ازهمان طلاهای مستعمل و متفرقه که قبلاً ساخته شده اند مجددا استفاده میکنند و بعد از ساخته شدن مصنوعات طلا و جواهر برای رنگی کردن آن از روش آبکاری استفاده می کنند قابل ذکر است که مصنوعات طلایی که به روش آبکاری رنگ میشوند ، رنگ ثابتی ندارند و بعد از مدتی استفاده رنگ های آن ها از بین می رود و رنگ اصلی طلا که همان رنگ زرد می باشد ، مشخص می شود.
این کار باعث مشکلاتی برای مصرف کنندگان و فروشندگان طلا می شود به عنوان مثال اگر مشتری یک قطعه کار ساخته شده را به عنوان طلای سفید خریداری میکند بعد از مدتی رنگ آن زرد میشود . در ساخت مصنوعات جواهر بیشتر از طلای سفید استفاده می شود زیرا رنگ جواهر اگر سفید باشد با سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی جلوهای زیبا را پدید می آورد. مصنوعات ساخته شده: باید دارای انگ عیار و مشخصات سازنده که همان خود سازنده می باشد .
رنگ های طلا ، طلا فلز قیمتی
وقتی اسم طلا می آید رنگ زرد اولین رنگی است که در ذهن ایجاد می گردد و طلا را به رنگ زرد آن می شناسند از میان کانی ها کانی پیریت مشابه سنگ خام طلا می باشد به این خاطر بهبهان طلای ابلهان میگویند اما باید به این نکته اشاره کنیم طلا در طبیعت بیش تر با رنگ زرد دیده می شود به این خاطر شمش طلا هم به رنگ زرد است چون هیچ ناخالصی ندارد و البته طلا سقید که بصورت شمش وجود دارد .
اما انسان ها به جهت زیبایی طلا را به رنگ های دیگر در می آورند تا بتوانند از آن مصنوعات طلا زیورآلات متنوع و جواهرات بسازند در ادامه به رنگهای طلا خواهم کرد . شاید پرطرفدارترین رنگ طلا بعد از طلای زرد ، طلا سفید باشد طلای سفید طبیعی به طور کل خاکستری روشن می باشد که حاصل ۷۵% شمش و ۲۵ درصد پلاتین را پالادیوم می باشد یا با ترکیب ۷۵ درصد شمش و ۱۰ درصد پالادیوم ۵ درصد روی و در نهایت ۱۰ درصد نیکل از آن در ساخت مصنوعات استفاده می کنند .
کاور روی مصنوعات طلا عموماًروکش رادیوم می باشد . روکش رادیومیا همان آبکاری رادیومباعث می شود طلا رخ سفید تری داشته باشد و در نهایت درخشندگی بالاتری پیدا کند . بر روی کارهای نقره نیز بعضا آب کاری رادیوم انجام میشود .
طلای زرد به کار رفته در مصنوعات عموماً حدوداً شامل ۷۵ درصد شمش طلا در کنار ۵ درصد نقره و۲۰ درصد مس ایجاد می شود که هر چقدر طلای آن بیشتر باشد زرد تر دیده می شود . به عبارتی می توان گفت دو فلز مس و نقره آلیاژ طلای زرد در ساخت زیورآلات می باشند .
زرگلد
رنگ طلای دیگری که می خواهیم به شما معرفی کنیم به نام رزگلد یا صورتی یا طلای قرمز شناخته می شود که طرفداران بسیاری پیدا کرده است . اگر دقت کنید این این نوع زیورآلات کمی تداعی کننده رنگ مس میباشند . و این بدین خاطر است که حدود ۲۵ درصد مس خالص با هفتاد و پنج درصد شمش طلا ترکیب می شوند و حاصل این دو فلز رزگلد را ایجاد می کند
حالابریم سراغ طلای طوسی و خاکستری ، بله شاید عجیب وکمی دور از ذهن باشد که طلا به رنگ خاکستری و طوسی دیده شود . از علت های اصلی آن پرطرف داری رنگ های زرد وطلای سفید می باشد که میدان کمتری در اختیار طلای طوسی قرار داده است.

طلایی طوسی یا گری گلد ترکیبی از طلا و پالادیوم می باشد اگر بخواهیم به رنگ طوسی دیده شود ۱۷ درصد آهن ۸ درصد مس و ۷۵ درصد شمش باید با هم ترکیب شود و اگر بخواهیم رنگ آن خاکستری دیده شود ۲۵ درصد پالادیوم همراه با ۷۵ درصد شمش کفایت می کند .
و آخرین رنگ طلای سبز است که از ترکیب طلای زرد و نقره به دست می آید . در طلای سبز ۲۵ درصد نقره خالص همراه با تا ۲۵ درصد شمش طلا به کار میرود
مزیت کار طلا و جواهر ، طلا فلز قیمتی
صنعت طلا و جواهر به علت ارزش هنری خود به عنوان یکی از محبوب ترین صنایع نزد هنرمندان و به علت وجود بازار ۱۰۰ میلیاردی خود صنعتی محبوب نزد تجار مختلف دنیا از معدود صنایعی است که در طول قرنهای متمادی هرگز ارزش خود را است از دست نداده و در زمینه های مختلف دارای مزیت های مهمی نسبت به دیگر صنایع می باشد که از جمله این صنایع می توان به موارد زیر اشاره کرد .
یکی از مزیت های این کار نیاز به متراژ کم جهت محیط کار می باشد تقریبا میتوان گفت هر ۱۲ متر حدود ۶ نقر میتوانند از آن استفاده کنند پس با توجه به گفته های فوق میتوان نتیجه گرفت که هزینه ای کمتر در مقایسه با سایر شغل ها دارد . هزینه نگهداری و تعمیر و نظافت و سایر هزینه های سربار پایین می آید
تا حالا دقت کردید چرا در شمال ایران چندان فرش بافی رونق ندارد ؟ اگر کمی تفکر کنید شاید دلیل آن مربوط به آب و هوا یا بهتر است بگوییم شرایط آب و هوایی باشد چون هوا در این مناطق مرطوب است مناسب فرش بافی نیست یا حداقل کمتر مناسب است و شغل های دیگری نیز به همین تریتب وجود دارند که مناسب همه اقلیم ها نباشند . اما کار طلا چه فروش و چه ساخت محدودیتی از این قبیل ندارد و در هر شرایط آب و هوایی قابل ساخت و ارائه می باشد چون از اقلیم تاثیر نمی پذیرد و دست شما را باز تر نگه میدارند
ضایعات پول ساز ، طلا فلز قیمتی
هر شغلی برای خود ضایعاتی دارد که گاهی این ضایعات بسیار سنگین وزن و بسیار دست و پا گیر می باشد اما شغل طلا و جواهر از شغل هایی محسوب می شود که کمترین ضایعات را دارد .
بگذارید یک مثال عامیانه ساده بزنیم هنگام ساخت طلا و تراش آن مقداری خاک طلا یا براده های آن در محیط پخش می شود به خاطر همین اغلب طلاسازان یک میز کار محصور دارند که هنگام کار با آن براده های حاصل از استفاده از دستگاه فرز یا تراش قسمت هایی از طلا در این میز کار که بصورت محصور ساخته شده است جمع می شود و تمامی این ضایعات در نهایت جمع آوری می شوند و خود مجددا در چرخه تولید قرار می گیرند حتی گاهی با این ضایعات حقوق کارگر را پرداخت میکنند یا بجای پول کارگر همان براده های طلا را برمی دارد که این عموما توافقی است میان کارگر و رئیس و به طور کل مرسوم است که میگویند خاک کارگاه طلا سازی پول میشه !
گردش مالی ، طلا فلز قیمتی
دیگر صنعت ها عموما در سال ۲ بار گردش مالی دارند اما صنعت طلا بین ۴ تا ۱۲ بار گردش مالی دارد لذا از برتری های این صنعت میتوان به زنجیره چرخش مالی بالای آن و بازگشت سرمایه در زمان کم اشاره کرد . از این رو میتواند به رشد و شکوفایی اقتصاد کشور کمک شایانی کند . عدم تاثیر عوامل طبیعی مانند گرما سرما زلزله سیل آتش سوزی در محصولات نیز از دیگر مزیت های آن است
بر اساس تحقیقات به عمل آمده هر یک کیلو طلا حدودا برای ۷۵ نفر شغل ایجاد می کند یعنی حدود ۱۰ تا ۱۵ میلیون برای هر نفر لازم است در حالیکه به طور عادی طبق اعلامیه های بنک مرکزی هر نفر حداقل برای ایجاد شفل باید ۲۰ میلیون داشته باشد که صد البته با توجه به گذشت زمان این اعداد و ارقام تغییر میکند .
با این صنعت میشود توریست جمع کرد کما اینکه در کشور هایی مثل امارات ، ترکیه و تایلند از همین روش یعنی با توسعه صنعت طلا و جواهر خود سالانه میلیون ها توریست را جذب می کند . امیدواریم که مقاله طلا فلز قیمتی مورد پسند شما خواننده محترم قرار گرفته باشد . باعث افتخار ما است اگر از قسمت فروشگاهی ماسیا برند تولید کننده زیورآلات صدفی و جواهرات صدفی دیدن نمائید .