فرهنگنامه سنگ های نیمه قیمتی
فرهنگنامه سنگ های نیمه قیمتی
فرهنگنامه سنگ های نیمه قیمتی ؛ در این مقاله که عنوان آن را فرهنگنامه سنگ های نیمه قیمتی گذاشتهایم معرفی چند کانی خواهیم پرداخت و در آن اشاره هایی به خط ساییدگی ، سیستم تبلور ، نوع بلور و غیره خواهیم کرد .
آمبر یا کهربا
آمبر یا کهربا که در واقع شیره درخت است و قابل احتراق نیز می باشد معمولا به رنگ زرد طلایی تا نارنجی طلایی دیده می شودو خط ساییدگی آن سفید است به معنی این که اگر آنرا روی چینی بدون لعاب بکشید رنگ سفیدی از خود بجا میگذارد ،رخ یا کلیواژندارد یعنی اینکه در هیچ مقطعی از سنگ هیچ پیوند سستی وجود ندارد که در امتداد آن بلور شکسته شود .
شفاف تا مات است ( شفافیت به این معنی است که چه مقدار نوراز آن کانی عبور می کند ) . کهربای خوب از رزین سخت شده درخت کاج در دوره ائوسن یعنی دوران چهارم زمین شناسی است که اگر بر حسب اتفاق حشره ای در این ضمغ پیدا شود قیمت کهربا را چندین برابر می کند . عموما برای اینکه حباب های هوایی که داخل کهربا بصورت طبیعی ایجاد میشود از کانی خارج شود میتوان آنرا دورن روغن شلغم بجوشانیم
جلا
جلای کانی عسلی یا صمغی است و از چندین روش میتوان اصل بودن کانی پی برد . ابتدا اینکه میتوانید بو کنید عموما صمغ درخت دارای بو و مزه می باشد که البته کهربا اصل چندان بوی جالبی ندارد و برای شناسایی دقیق کمی آن را اصطحکاک دهید و بلافاصله بو کنید اگر بوی ناخوشایندی داد یعنی تیر شما به هدف خورده
البته یک روش دیگه هم وجود دارد که میتوانید از کمی استون استفاده کنید اگر کانی شما تقلبی باشد نسبت به استون واکنش نشان خواهد داد و مات می شود و روش های دیگر . . .
آمیتیست
آمیتیست کوارتزی می باشد به رنگ بنفش و علت این رنگ بنفش به خاطر وجود آهن سه ظرفیتی می باشد که در آن وجود دارد و نام آن از کلمه ای یونانی به معنای مست نبودن گرفته شده است .
سیستم تبلور آن تیری گونال است ( هر کانی دارای سه محور اصلی بلورشناسی هست و موقعیت این سه محور نسبت به هم سیستم تبلور های گوناگونی را می سازد از جمله تری گونال یا تترا گونال ، هگزاگونال و غیره .
همان طور که قبلا اشاره کردیم اگر این کانی را روی چینی بدون لعاب بکشید رنگ خط ساییدگی سفید رنگی ایجاد می کند . کلیواژ یا رخ که در بالا توضیح دادیم ندارد و از کانی های شفاف محسوب می شود . بلورهای آمیتیست در نهشته های رسوبی و پوکه سنگ ها که به آن ژئود هم میگویند پیدا می شود .
آگات ( عقیق ) – سیلیکون دی اکسید
نام اون از رودخانه ای در جنوب سیسیل گرفته شده است و سیستم تبلور آن سه وجهی یا تری گونال بوده است و همانند آمیتیست نوعی کوارتز است . این کانی در گدازه های آذرین یافت می شود.
در رنگ های متنوع لایه ای وجود دارد . نیمه شفاف تا مات است ، کلیواژ یا رخ ندارد ، اگر آنرا روی چینی بدون لعاب بکشید رنگ خط ساییدگی سفید رنگی را مشاهده میکنید .
اپسیدین ( سیلیکون دی اکسید ) ، فرهنگنامه سنگ های نیمه قیمتی
یک شیشه طبیعی است که به شیشه آتشفشانی هم شناخته می شود و نام از شخصیتی رومی بنام ابسیوس گرفته شده است .این کانی وقتی بوجود می آید که گدازه های آتشفشانی سریع سرد شوند و وقتی به سرعت سرد شود از اینرو آمورف است یعنی بی شکل است و کانی های بی شکل یا آمورف هم رخ ندارد .
این کانی عموما سیاه رنگ است اما به رنگ های قهوه ای ، سبز و آبی نیز دیده می شود که اگر هر کدام را روی چینی بدون لعاب بکشیم رنگ خط ساییدگی سفید رنگی ایجاد می کند . مثلا میتوان به APACHE TEARS یا اشک های آپارچی اشاره کرد که در آریزونا در آمریکا یافت می شود .
اپال ( ژل سیلیسی سخت شده )
اوپال که آنرا اوپال نیز می نویسند از واژه سانسکریت اوپالا ، به معنی سنگ یا سنگ قیمتی گرفته شده است . از کانی هایی با تنوع رنگی بالا می باشد که معمولاً بی شکل است یا همان آمورف است لذا مجددا عرض میکنم که کانی های بی شکل یا آمورف رخ ندارند و از کانی های شفاف تا نیمه شفاف محسوب میگردد که به صورت توده ای و اغلب خوشه انگوری و استلاکتیتی یافت می شود. اغلب بازتاب شیری صدفی ( اپال سنت ) دارد و مثل یک رنگین کمان میمانند .
اگر آن را درون محول بیاندازیم
اگر آنرا داخل محلول بسیار گرم و قلیایی بیاندازید حل می شود. شرایط تشکیل این کانی به شرح زیر می باشد :
اوپال از چشمه های آب گرم کم عمقی که منشا آن ها آب های جاری یا محلول درون زاد در دمای پایین نهشته می شوند و همین طور این کانی شکاف سنگ های رسوبی را پر می کند و نیز در سنگ های آذرین نیز پیدا خواهد شد .
ژیپس ( سولفات کلسیم آبدار )
نام ژیپس از واژه یونانی ، برای کانی هایی که حرارت داده میشوند به کار می رفته است . به طور کل ژیپس دارای انواع مختلفی است اما سیستم تبلور آنها مونوکلینیک است و در رنگ های سفید و خاکستری دیده می شوند . جلای آن شیشه ای تا ابریشمی می باشد . ماکل دم چلچله ای از ماکل های معروف ژیپس است .
این کانی را از روی سختی مشخص آن که در حدود ۲٫۳۲ می باشد و همچنین سه سری رخ نابرابر می توان تشخیص داد.. این کانی با سایر سنگ ها از جمله شیل ، سنگ آهنک و سنگ های نمکی یافت می شود . دارای انواع مختلف است :
انواع ژیپس
آلباستر : وقتی ژیپس دانه ریز باشد به آن آلباستر گویند و این نام برگرفته از زبان یونانی که معرف ظروف کوچک تزیینی است که در قدیم از این کانی می تراشیده اند می باشد .
سلنیت که نوع بی رنگ ژیپس است .
استاین اسپار : از انواع رشته های ژیپس است .
سروزیت ( کربنات سرب ) ، فرهنگنامه سنگ های نیمه قیمتی
این کانی که اولین بار چک اسلواکی کشف شد و به نام آن از زبان یونانی به معنای سرب سفید می باشد دارای سیستم تبلور ارتورومبیک می باشد و در رنگ های بی رنگ ، خاکستری ، سفید ، سیاه دیده می شود .
تقریبا شبیه الماس است و جلا یآن نیز الماسی است و عموما شفاف است. رخ یا کلیواژ آن کامل است .
.jpg)
اگر آنرا روی چینی بدون لعاب بکشید رنگ خط ساییدگی سفید تا خاکستری را مشاهده خواهید کرد این کانی را از روی ، جلای الماسی ، چگالی زیاد ، رنگ سفید میتوان شناسایی کرد گاهی هم یا اسفالریت و گالن همراه است ..
مرجان
مرجان که در زبان لاتین به معنای شناخته شده می باشد عموما دارای رنگ های مختلفی از قبیل قهوه ای ، سفید صورتی ، قرمز و سیاه و غیره دیده می شود دارای سیستم تبلور تری گونال است و اگر آنرا روی چینی بدون لعاب بکشید رنگ خط ساییدگی آن سفید است به این معنی که خط سفیدی را روی چینی بدون لعاب شما باقی خواهد گذاشت . به طور کل مات است. رخ یا کلیواژ ندارد .
مروارید
نام مروارید از کلمه PERNA که نام یک نوع صدف است گرفته شده است . دارای جلای مرواریدی و سیستم تبلور اورتورومبیک است و با توجه به اینکه در چه نوع صدفی ایجاد میشود در رنگهای طلایی ، کرم ، صورتی ، نقره ای ، سبز و سیاه دیده می شود . اگر آنرا روی چینی بدون لعاب بکشیم خط ساییدگی سفید رنگی بجا میگذارد . مروارید ها نیز کلیواژ یا همان رخ که در نوشته های بالا به آن اشاره کردیم ، ندارند و نیمه شفاف تا مات است یعنی اگر جلوی نور قرار بگیرد نور را کاملا عبور نمی دهد .
مالاکیت ( هیدروکسی کربنات مس )
مالاکیت یا مرمر سبز یک سنگ یا بهتر است بگوییم یک گوهر فوق العاده زیباست که انرژی بسیار خوبی را به انسان منتقل می کند . اسم این کانی در زبان یونانی به معنی برگ های سوزنی شکل سبز رنگ است و در واقع اشاره ای است به رنگ و فرم بلورهای آن و همین طور لغت مالاکوس که به معنی نرم می باشد . سیستم تبلور این گوهر منوکلینیک است و جلای آن شیشه ای تا ابریشمی است .و اگر آنرا روی چینی بدون لعاب بکشید رنگ خط ساییدگی آن سبز روشن است که روی چینی قابل مشاهده است . به طور کل این کانی در رنگ های سبز روشن ، سبز زمردی ، سیاه تا سبز دیده می شود .
هماتیت ( اکسید آهن )
هماتیت یا سنگ خون که در واقع از نام یونانی آن نشات گرفته است به طور کل در رنگهای قهوه ای مایل به قرمز ، سیاه ، سیاه مایل به خاکستری و دیده می شود . رخ یا کلیواژ ندارد و از کانی های مات بشمار میورد که دارای سیستم تبلور هگزاگونال می باشد . اگر آنرا روی چینی بدون لعاب بکشید رنگ خط ساییدگی آن قرمز است و به زبانی عامیانه تر رنگ قرمز اثر ان می باشد جلای آن هم فلزی است . بلورهای صیقل داده شده آن به نام هپاتیت اسپیکولار نامیده می شود .
گارنت ( سیلیکات منیزیم آلومینیوم )
این کانی شفاف تا نیمه شفاف که در سنگ های دگرگونی دیده می شود دارای سیستم تبلور مکعبی است و انواع مختلفی دارد . جلای آن شیشه ای تا صمغی است و اگر آنرا روی چینی بدون لعاب بکشیم رنگ خط ساییدگی آن سفید دیده می شود ، رخ ناقصی دارد و دارای انواع گوناگونی می باشد به شرح زیر :

گارنت نوع آندرادیت ، سیلیکات آهن کلسیم : به رنگهای سبز و قهوه ای ، زرد ، سیاه دیده می شود . نوع گران قیمت آن که به رنگ سبزه زمردی دیده می شود دمانتویید نامیده می شود و اسم آن اشاره ای به درخشندگی برلیان گونه آن می باشد . این کانی دارای جلای الماسی تا شیشه ای است .
گارنت نوع آلماندین : از نام شهر آلاماندا که در گذشته گارنت ها در آنجا تراشیده میشدند گرفته شده است .در واقع سیلیکات آلومینیوم آهن ، و وقتی پای آهن در میان است یعنی رنگ آن قرمز تیره تا قرمز مایل به قهوهای است . در گارنت میکاشیست ها نیز یافت می شود .
نوع زرد رنگ آن که شبیه به توپاز میباشد توپازولیت نامیده می شود به یاد داشته باشید در اصل توپاز رنگ زردی دارد و توپاز های آبی بسیار نادر هستند و توپاز هایی که در بازار یافت می شود اکثرا شیشه ای هستند و یا با استفاده از اشعه ایکس تغییر رنگ داده می شوند. نام آندرادیت از نام کانی شناسی پرتغالی دی آندرا گرفته شده است . سیاه رنگ آن را ملانیت نامیده می گویند که در زبان یونانی به معنای سیاه می باشد و نگین مراسم سوگواری است .
گارنت اسپسارتین
گارنت نوع اسپسارتین ( سیلیکات آلومینیوم_ منگنز ) : نوع خالص آن زرد است و چنانچه دارای ناخالصی آهن باشد به رنگ قرمز در می آید . جلای آن شیشه ای است . نام این کانی از نام شهر اسپسارت در آلمان گرفته شده است که اولین محل پیدایش آن است . نام گارنت از واژه یونانی به معنای دانه مدور گرفته شده است .
گارنت نوع اوارویت : رنگ آن به دلیل وجود کروندم سبز زمردی است . در سرپانتین ها دیده می شود و نام آن از نام کنت اوارو گرفته شده است .
گارنت نوع پیروپ ( سیلیکات آلومینیوم منیزیم ) :
نام پیروپ از کلمه لاتینPyropos به معنی آتشین گرفته شده است و رنگ آن از قرمز تیره تا سیاه تغییر می کند گاهی به اشتباه یاقوت سرخ کیپ نیز نامیده می شود . بلورهایی با رنگهای قرمز گل رز و بنفش روشن و با ترکیب دوبخش پیروپ و یک بخش آلماندین را رودولیت می نامند .
گارنت نوع گروسولار
گارنت نوع گروسولار ( سیلیکات آلومینیوم کلسیم) یا سنگ دارچین که نام دیگر آن اسونیت است . در واقع گروسولار نام نوعی انگور فرنگی است . این کانی در رنگ های قوه ای دارچینی سفید زرد سفید زرد و قرمز کم و همچنین سبز رنگ دیده می شود. اما نوع خالص آن بی رنگ است. گارنت گروسولار صورتی رنگ یافت شده در مکزیک را روزولیت می نامند .
گارنت نوع هسونیت ( گروسولار گارنت ) ( سیلیکات آلومینیوم کلسیم ) : در رنگهای قهوه ای نارنجی ( به دلیل وجود آهن و منگنز) دیده می شود نام آن در زبان لاتین به معنای کبود است به دلیل کمی شفافیت بلور های این سنگ به آن سینامون نیز گفته می شود .
امیدواریم که مقاله فرهنگنامه سنگ های نیمه قیمتی برای شما خواننده محترم مفید بوده باشد . باعث افتخار ما است اگر از بخش فروشگاهی وب سایت ماسیا برند تولید کننده زیورآلات و جواهرات صدفی دیدن نمایید.