گذرگاه انسان
گذرگاه انسان در طول زمان
گذرگاه انسان در طول زمان ، شهرسازی و شهر نشینی دارای پیشینه ای چندین هزار ساله می باشد ، در حالیکه از زمان پیدایش و تکامل انسان حداکثر چند میلیون سال می گذرد و این فاصله زمانی آنچنان زیاد است که نمیتوان بدون توجه به آن به موضوع شهر سازی پرداخت . بنابر این ابتدا نگاهی خواهیم داشت به گذرگاه انسان در طول زمان و سپس در مقالات آینده آن را بیش از پیش جلو خواهیم برد .
نظریه تکامل در اثر پیشرفت علومی مانند زیست شناسی و دیرین شناسی در قرن نوزدهم ابزار گردید و با کشف اسکلت های از انسان های اولیه برگ نوین و تازه ای از تاریخ علوم طبیعی گشوده و با کشف هر اسکلت حقایق بیش تری نسبت به گذشته روشن گردید . چنانکه در ابتدا تاریخ ، پیدایش بشر را حدود صد هزار سال برآورد نمودند .
آنگاه پس از گذشت ده ها سال این تاریخ به یک میلیون سال و سپس به چند میلیون سال افزایش یافت و هم اکنون نیز بررسی ها همچنان ادامه دارد .
آثار بدست آمده
یکی از این آثار کودکی ۵ تا ۶ ساله می باشد که به وسیله زیست شناسی به نام رایمون دارت در سال ۱۹۲۴ در جنوب استوا پیدا شد . از ویژگی های مهم این جمجمه نخست عمودی بودن حفره رابط بین ستون فقرات و مغز است که نشانه قائم نگه داشتن سر می باشد و این کار تنها از عهده یک انسان بر می آید و دیگر جانواران هم سنخ او هم سر خود را جلو نگه می داشتند .
خصوصیت دیگر این جمجمه کیفیت دندان های آن است که نشان می دهد موجود فوق الذکر مستقیما بوسیله دندان هایش از گیاه تغذیه نمی کرده ، بلکه ابتدا آن را با دست می چیده و سپس مصرف و یا می خورده است . بنابر این او برای حرکت از دستهایش استفاده نمی کرده ، بلکه بوسیله آن به گردآوری خوراک و غذا می پرداخته و به این وسیله از اشیاء پیرامون خود مثل استخوان ها ، چوب ها و سنگ ها و حتی صدف های دریایی نیز برای شکستن پوست برخی دانه ها و بیرون آوردن ریشه گیاهان استفاده می کرده است .
نمونه ای دیگر ، گذرگاه انسان در تاریخ
البته این یک نمونه از صد ها نمونه دیگر است . بطوریکه در سال ۱۹۷۲ جمجمه ای در کنیا پیدا شد که بیش از دو نیم میلیون سال عمر داشت . همین طور شواهد دیگر که این زمان را به عقب تر بر می گرداند .
علل تکامل را میتوان به دو عامل بیرونی و درونی تقسیم کرد . علل درونی عبارت است از تغییرات و تحولات تدریجی از ابتدای پیدایش حیات در زمین و همچنین تغییراتی که در ژن ها به صورت جهش رخ داد و عوامل درونگی دیگر ..
از عوامل بیرونی وضعیت جغرافیایی و اقلیمی در مناطق گوناگون زمین و تحولات آن در طول تاریخ را باید ذکر کرد . چنانچه تکامل انسان در افریقا را در اثر تبدیل آب و هوای مرطوب و حاصلخیز آن به خشکسالی دانسته شده است .
این مجموع علل تحولاتی را پدید آورده که منجر به پیدایش و تکوین ویژگی های نوینی در موجودی بنام انسان گردید که او را از سایر موجودات تمیز می دهد .

اولین وجه تمایز او ایستادن فائم و راه رفتن بر روی دو پا می باشد که در پی آن دست ها بجای شرکت در حرکت آزاد گردید و در روند تکامل نقش بسیار مهمی منجمله ابزار سازی را ایفا نمود .
خصوصیت دیگر رشد سریع مغز بود که انسان را برای آینده نگری و آینده سازی تجهیز کرد و بالاخره در رابطه با رشد مغز و محیط زیست تکوین زبان فعال و نموداری بیان ، ابداع و درک مفاهیم انتزاعی و مجرد و به عبارت دیگر اندیشیدن را به ارمغان آورد .
دانش امروزی
دانش امروزی انسان از زندگی در جنگل که نزدیک به ده میلیون سال به درازا کشید ، بسیار ابتدایی است و چنان اطلاعاتی درباره زندگی اجتماعی آن زمان در دسترس نیست .
به هر حال بر اساس آنچه که تا به امروز کشف شده شیوه معیشت گردآوری خوراک بوده است که شامل دانه ، میوه ، زیشه و ساقه و گیاهان خوردنی و نیز برخی اوقات گوشت بعضی از حشرات و جانوراه کوچک می شده است .
در آن زمان هنوز ابزار سازی تکامل و تکوین نیافته بود بلکه ابزار های مورد استفاده نخست شامل اشیاء مناسب پیرامون او می شد و سپس از پی صدها هزار سال تجربه به تدریج از طریق شکستن سنگ های بزرگ ، قطعات مورد نیاز را انتخاب می کردند .
این ابزار های ابتدایی در حقیقت دنباله و تقویت کننده اعضای بدن باید دانست چنانکه سنگ هایی را که برای شکستن دانه های سخت پوست بکار می رفت بجای دندان و دست ، و سنگ ها و چوب های تیز برای بیرون آوردن ریشه های گیاهان ، تقویت کننده ی دست و ناخن های صعیف او محسوب می شد .
طولانی بودن زمان رشد کودک انسان نسبت به سایر جانوران باعث پیدایش و استمرار یک زندگی اجتماعی در گروه هایی با همبستگی های خویشاوندی گردید که به علت عدم تقسیم کار اجتماعی در هنگام نیاز همه به جستجو خوراک می پرداختند و زمانیکه رفع نیاز میشد همه دست از تلاش بر می داشتند .
چرا ؟
زیرا اندیشه را نیروی بلند پروازی و تهیه و طرح برنامه و نقشه برای آینده نبود و موضوع مهم همواره رفع نیاز های آنی بود . ارتباط با دو شیوه برقرار می شد . شیوه اول به وسیله زبان حرکتی یعنی با حرکت دادن اعضای بدن ، چنانکه هم اکنون نیز افراد از طریق تکان دادن سر و دست منظورشان را براز می کنند و روش دوم استفاده از زبان صوتی است که طبعا در آغاز تکامل بسیار شبیه به زبان منفعل دیگر جانوران بود اما به تدریج پس از سپری شدن صدها هزار سال همراه با رشد مغز زبان انسان فعال تر گردید .
پبدایش و رشد زبان فعال که از ویژگی های مهم آن دارا بودن مفاهیم انتزاعی و نموداری و همچنین توانایی بیان وقایع گذشته است ، رشد هر چه بیش تر مغز و اعضای گویایی را در پی داشت و به این ترتیب هم حنجره برای تولید آواهای گوناگون و متنوع آمادگی یافت هم مغز توانست برای پدیده های جهان و مفاهیم مجرد ، نمودار های صوتی بیافزاید و بستری مناسب برای تفکر پدید آورد .
ارتباط بین زبان و اندیشه
اهمیت ارتباط بین زبان و اندیشه چنان مهم است که برخی از روانشناسان مثل واتسون آن دو را یکی دانسته و گویند اندیشه همان سخنی است که هنوز به صوت تبدیل نشده است .
البته همان طور که میدانید بوسیله تصاویر ذهنی نیز می توان اندیشید اما دامنه اندیشیدن در ایجا بسیار محدود است . امیدواریم که این مقاله برای شما خواننده محترم مفید بوده است . ماسیا برند تولید کننده زیورالات صدف و جواهرات صدف در ایران ، بهترین ها را برای شما آرزومند است . باعث افتخار ماسیا است اگر از قسمت فروشگاه ما دیدن نمائید .